Overbruggingshypotheek

Heb je een woning met overwaarde en wil je graag verhuizen? Wanneer je al een andere woning bent tegengekomen, maar je huidige woning nog niet hebt verkocht dan is het lastig om de overwaarde van je huidige woning te gebruiken. Dat is vervelend, want die overwaarde kan handig van pas komen voor de aanschaf van de nieuwe woning. Een manier hoe je al wel gebruik van die overwaarde kunt maken is met behulp van de overbruggingshypotheek. Deze hypotheekvorm wordt ook wel een overbruggingskrediet genoemd. Hieronder lees je meer informatie over deze hypotheekvorm.

Hoe werkt de overbruggingshypotheek?

Met de overbruggingshypotheek wordt er in feite een kortlopende lening gegeven waarmee de overwaarde op de huidige woning wordt voorgeschoten. Op deze manier is het mogelijk om toch gebruik te maken van de overwaarde om een nieuwe woning aan te schaffen. Deze hypotheekvorm kan worden gezien als een aflossingsvrije hypotheek van korte duur. Echter heb je in dit geval de oude hypotheek op je huidige woning, een overbruggingshypotheek voor de overwaarde en een nieuwe hypotheek voor de nieuwe woning. Je hebt dus in feite 3 hypotheken tegelijker. Wanneer de oude woning wordt verkocht dan wordt de overbruggingshypotheek per direct afgelost.

Dit betekent echter wel dat de maandlasten tijdelijk erg hoog zullen zijn. Gedurende de periode dat deze hypotheek loopt wordt er daarom ook wel gesproken van dubbele maandlasten. Deze maandlasten bestaan uit de maandlasten van de oude hypotheek, de maandlasten van de nieuwe hypotheek en de rente die wordt betaald over de overbrugging.

De looptijd van de hypotheek is vaak erg verschillend. Dit kan variëren van 6 maanden tot twee jaar. Het kan voorkomen dat het einde van de hypotheek nadert, maar dat de woning nog niet is verkocht. In dat geval is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met de bank voor de mogelijkheden om de hypotheek te verlengen.

Huidige woning al wel of nog niet verkocht?

Er zijn twee verschillende situaties waarvoor een overbruggingshypotheek kan worden afgesloten. Het kan namelijk zijn dat de huidige woning al is verkocht, maar dat de woning nog wel moet worden overgedragen. Het kan ook zo zijn dat er nog geen koper is voor de woning. Hieronder meer informatie over beide situaties.

  • Woning al verkocht: Het kan zijn dat de woning al is verkocht, maar deze nog wel moet worden overgedragen. Indien dit het geval is heeft de bank veel zekerheid wat betreft het afbetalen van de hypotheek. Indien dit het geval is dan zal de bank ook bereid zijn om een hoger bedrag uit te keren voor de overbrugging.
  • Nog geen koper: Is er nog geen koper gevonden voor de oude woning? Dan zal de bank kritischer gaan kijken naar de situatie. Het is namelijk nog steeds de vraag of en wanneer er een koper voor de woning gaat komen. Omdat je in een dergelijk geval langer met dubbele maandlasten zit zal een bank jouw financiële situatie beter proberen te beoordelen. De bank wil er namelijk zeker van zijn dat je de maandlasten ook kunt dragen wanneer het langer duurt om de woning te verkopen. Het bedrag dat de bank uitkeert voor de overbrugging is in de meeste gevallen ook lager.

Voordelen overbruggingshypotheek

Hieronder hebben we de verschillende voordelen die een overbruggingshypotheek kunnen bieden.

  • Deze hypotheekvorm maakt het mogelijk om de overwaarde van de oude woning al te gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe woning zonder dat je de woning hebt verkocht.
  • Het beschikbare budget voor de aanschaf van de nieuwe woning is hoger.
  • De druk om je oude woning te verkopen is lager, mits je de hogere maandlasten kunt dragen.
  • De rente die wordt betaald over de overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar.

Nadelen overbruggingshypotheek

  • Je hebt (tijdelijk) te maken met erg hoge maandlasten, doordat je 3 verschillende hypotheken hebt. Bij de geldverstrekkers moet er daarom worden aangetoond dat het financieel haalbaar voor je is om deze maandlasten te dragen.
  • Wanneer het niet lukt om je oude woning op tijd te verkopen dan kan dit er voor zorgen dat de overbruggingshypotheek niet afbetaald kan worden. Gevolg is vaak dat de hypotheek alleen onder verslechterde voorwaarden door kan gaan. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dan de geldverstrekker besluit om je oude woning via een veiling te  verkopen.
  • De rente die van toepassing is op de overbruggingshypotheek is hoger dan de rente op een normale hypotheek.
  • Voor het afsluiten van deze hypotheek krijg je te maken met aparte notariskosten en afsluitkosten. Ook krijg je te maken met kosten voor het taxatierapport.
  • Een overbruggingshypotheek is alleen af te sluiten bij de geldverstrekker waar de hypotheek voor de nieuwe woning loopt.
Shares