Moet ik een vast contract hebben om een hypotheek te krijgen?

Heb ik een vast contract nodig voor een hypotheek?Wil jij een huis gaan kopen waar je een hypotheek voor nodig hebt, maar heb je geen vast contract? Dan wordt het in veel gevallen lastiger om een hypotheek te krijgen, maar niet onmogelijk. Veel mensen gaan er al snel vanuit dat ze geen hypotheek kunnen krijgen met een tijdelijk contract, terwijl er daadwerkelijk wel mogelijkheden zijn.

De reden waarom banken sneller bereid zijn om je een hypotheeklening te verstrekken wanneer je een vast contract hebt is omdat dit veel meer zekerheid geeft dat jij in staat bent om de hypotheek terug te blijven betalen. Mensen die een tijdelijk contract hebben, hebben een grotere kans dat ze zonder werk komen te zitten en vervolgens de hypotheekschuld niet meer kunnen aflossen. Toch zijn er mogelijkheden om zonder een vast contract alsnog een hypotheek te krijgen. Op deze pagina lees je de mogelijkheden.

Een intentieverklaring aanvragen

Het aanvragen van een intentieverklaring kan ook voordelen opleveren om alsnog een hypotheeklening te krijgen. Wat is een intentieverklaring? Een intentieverklaring is een formulier dat je bij je baas aan moet vragen. Dit formulier zegt dat wanneer jij goed blijft functioneren bij de volgende contractverlenging wel een vast contract zal krijgen. In dat geval dient de bedrijfssituatie echter niet te verslechteren. Met dit formulier kun je in feite bij de bank aangeven dat je op dit moment nog geen vast contract hebt, maar jij in de (nabije) toekomst wel op een vast contract kunt rekenen.

Op deze manier neemt de intentieverklaring voor een groot gedeelte de zorg weg bij de bank dat jij zonder baan kunt komen te zitten en de hypotheeklening dus niet af kan betalen. Hierna kan de bank je alsnog een hypotheek geven. Er wordt daarna naar het inkomen gekeken voor de hoogte van de hypotheek.

Hypotheeklening met een startershypotheek

Voor starters is het vrijwel altijd moeilijk om een (hoge) hypotheeklening te krijgen. Omdat je nog niet lang een stabiel inkomen hebt is het moeilijker om een berekening te maken voor de hypotheeklening. Daarnaast verdienen starters aan het begin vaak minder. Naarmate ze een aantal jaar werkzaam zijn dan gaan ze pas meer verdienen. Met dit uitgangspunt zijn er enkele mogelijkheden voor starters.

Zo is er de startershypotheek die erop is gebaseerd dat men na verloop van tijd meer gaat verdienen. Aan het begin hoeft er daarom minder afgelost te worden. Pas wanneer de hypotheek langer loopt en men ook meer gaat verdienen dan gaat men ook meer van de hypotheek aflossen. Echter geeft dit nog steeds grote risico’s met zich mee voor de geldverstrekker. Zo kan het zijn dat het inkomen uiteindelijk toch niet omhoog gaat of dat iemand zijn of haar baan verliest. Er is daarom ook een vorm van een startershypotheek waarbij de ouders mede verantwoordelijk worden. Pas wanneer de aflossing voor de hypotheek niet voldaan kan worden dan worden de ouders verantwoordelijk voor het resterende bedrag. De eisen en voorwaarden hiervoor verschillen per geldverstrekker.

Een perspectiefverklaring aanvragen

Wanneer je werkzaam bent via een uitzendbureau dan is het mogelijk om een perspectiefverklaring aan te vragen. Deze perspectiefverklaring kan erg goed van pas komen bij het aanvragen van een hypotheeklening bij de geldverstrekker. De perspectiefverklaring zegt namelijk dat jij in staat bent om een stabiel inkomen te creëren. Zonder dat je een vast contract hebt kun je op deze manier in veel gevallen toch nog een hypotheek krijgen.

Een hypotheek voor ondernemers

Ben je zelfstandig ondernemer? Ook dan is het vaak lastig om een hypotheek te krijgen, want je hebt namelijk geen vast contract om te tonen. Daarnaast hebben ondernemers over het algemeen meer financiële risico’s dan werknemers hebben. Toch is het ook voor ondernemers goed mogelijk om een hypotheek te krijgen. Op onze website hebben we uitgebreide informatie over een hypotheek voor ondernemers. Over het algemeen wordt er bij ondernemers uitgegaan van het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar. Dit gemiddelde inkomen wordt als maatstaf gebruikt om de hoogte van de hypotheek te bepalen. Indien het inkomen uit het laatste jaar lager is dan het gemiddelde dan wordt het inkomen uit het laatste jaar gebruikt als maatstaf voor het bepalen van de hypotheeklening.

Hypotheek met een ander contract

Tot slot kan het zijn dat je een ander contract hebt, zoals een contract voor oproepkracht, een nul-urencontract of bijvoorbeeld seizoenswerk doet. Bij deze type contracten zal de geldverstrekker net als bij ondernemers gaan kijken naar het inkomen van de afgelopen 3 jaar. Hier wordt het gemiddelde van genomen en vervolgens kan er worden bepaald of er een hypotheek kan worden uitgekeerd en hoe hoog deze zal zijn.

Om je kansen te vergroten kun je ook een arbeidsmarktscan uit laten voeren. Bij een arbeidsmarktscan wordt er gekeken naar de mogelijkheden van de verdiencapaciteiten en arbeidsmarktpositie in de toekomst. Vaak wordt er gekeken naar de komende 5 jaar. Zodoende wordt er dus niet alleen gekeken naar het verleden, maar ook naar de toekomst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares