Meer minderwerk bij nieuwbouw

Meer- en minderwerk bij nieuwbouwwoningen: waarop te letten?

Je hebt een nieuwbouwwoning, of je wilt een woning laten bouwen, dan heb je in sommige gevallen de welkome taak de woning naar eigen wensen aan te passen. Laat je de bouwer extra werkzaamheden uitvoeren, dan heet dat ‘meerwerk’. Zet je de bouwers minder aan het werk, dan heet dat ‘minderwerk’. 

Denk bij meerwerk bijvoorbeeld aan het plaatsen van extra stopcontacten, een dakraam, een buitenkraan, extra lichtpunten, et cetera. Bij minderwerk kun je denken aan de afwerking van het plafond.

Je merkt het al: hier valt over te praten. Maar de vraag is: waar moet je écht op letten? Het is sowieso slim om bij je eerste nieuwbouwwoning een handig stappenplan te gebruiken, maar bij het meer- en het minderwerk is het helemaal verstandig om hier goed te letten op alle zaken. 

Meer- en minderwerklijst opvragen

Alle meer- en minderwerkzaamheden zijn verzameld op een lijst. Vraag deze op bij de bouwer. Bespreek jouw wensen met de bouwer en maak duidelijke afspraken over de prijzen. Door alles goed te laten vastleggen, voorkom je onduidelijkheden. Wees wel op tijd met het aangeven van jouw wensen. Let dus goed op de sluitingsdatum voor het meer- of minderwerk. Na die datum accepteert een aannemer meestal geen meerwerk meer.

Controleer de prijzen van meer- en minderwerk

De prijzen staan altijd op de meer- en minderwerklijst vermeld. Ga in dit geval niet uit van ‘bedrag op aanvraag’, of ‘nader te bepalen’. Maak duidelijke afspraken over meer- en minderwerk vóórdat je de koopovereenkomst van je woning tekent. Zo valt er nog te onderhandelen over de werkzaamheden en bijbehorende prijzen.
Betaal ook zeker niet te veel vooraf. Een richtlijn is 25% vooruitbetalen. De rest betaal je na de uitvoering van het meerwerk.

Bij minderwerk, het woord zegt het al, voert de aannemer minder werkzaamheden uit. Voor elke optie qua minderwerk staat een vergoeding. Meestal wordt de vergoeding voor minderwerk verrekend met dat van de prijs van meerwerk. Je kunt er ook voor kiezen sommige dingen zelf te doen. Dat scheelt ook weer geld.

Glas en deuren

De aannemer zorgt voor een puike uitvoering van alle bouwwerkzaamheden. Natuurlijk denk je hierbij ook aan hoe het er aan de binnenkant uit moet zien. Op https://www.glazz.nl/ word je voorzien van zeer uiteenlopende tips ter inspiratie voor het inrichten van je pas gebouwde huis. Als dit binnen het meerwerk past, laat dit dan ook zeker bijtijds weten aan jouw aannemer. 

Laat het meer- en minderwerk controleren

Als alles dan uiteindelijk af is, controleer dan altijd de meer- en minderwerklijst. Zijn alle werkzaamheden naar behoren uitgevoerd en zijn alle afspraken nagekomen? Noteer ook alle werkzaamheden die niet goed zijn uitgevoerd. Dit doe je op het proces-verbaal van oplevering. Binnen drie maanden dienen deze punten dan alsnog uitgevoerd/hersteld te zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares