Beleggingshypotheek

Ga je een hypotheeklening afsluiten voor het kopen van je droomhuis? Dat is geen beslissing die je van vandaag op morgen maakt. Bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm is het belangrijk dat je alles goed doordenkt en zeker weet dat je de juiste hypotheek kiest. Op deze website vind je veel informatie over alle verschillende hypotheekvormen. Op deze pagina lees je alle informatie over de beleggingshypotheek. We leggen uit hoe deze werkt en geven de voor- en nadelen wanneer je kiest voor deze hypotheek.

Hoe werkt de beleggingshypotheek?

Een andere term die ook wel voor deze hypotheekvorm gebruikt wordt is de beleggingsrekeninghypotheek. Deze hypotheek is namelijk een combinatie van een beleggingsrekening en een aflossingsvrije hypotheek. Gedurende de looptijd van de hypotheeklening wordt er dus niet afgelost. Pas aan het eind van de looptijd is het de bedoeling dat het geheel van de hypotheekschuld direct kan worden afgelost.

Deze hypotheek brengt wel een groot risico met zich mee. Om te kunnen beleggen wordt er eenmalig of periodiek geld ingebracht. De bedragen die worden ingelegd worden gebruikt om te beleggen. Het varieert sterk met verschillende beleggingsmogelijkheden. Er kan worden belegd met een minimaal risico, maar er kan ook risicovol worden belegd. In de meeste situaties wordt ervoor gekozen om te beleggen in aandelen.

Wanneer je gebruik maakt van een beleggingshypotheek dan zal tijdens de looptijd de beleggingen in box 3 vallen. Indien het bedrag aan beleggingen boven het bedrag van de vrijstelling uit komt dan betekent het dat je over het vermogen 1,2% belasting zult moeten betalen. Wil je deze belasting omzeilen? Dan kun je kiezen voor een Beleggingsrekening Eigen Woning. Via de voorgaande link lees je meer informatie over de Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW). Hoewel de BEW en de beleggingshypotheek veel op elkaar lijken zitten er aan de BEW veel regels en beperkingen verbonden en daarom wordt deze gezien als een aparte hypotheekvorm.

Bij de beleggingshypotheek zit in de meeste gevallen geen verplichte overlijdensrisico in. Er dient dan nog los een overlijdensrisico verzekering afgesloten te worden.

Hypotheekrenteaftrek

Veel mensen vragen zich af of ze nog een beleggingshypotheek af kunnen sluiten. Het antwoord daarop is dat je uiteraard nog een beleggingshypotheek af kunt sluiten. Sinds 1 januari 2013 is het echter zo dat het voor de meeste mensen niet meer interessant is om te kiezen voor deze hypotheekvorm. Vanwege bezuinigingen bij de overheid is het zo dat starters die na 1 januari 2013 een woning willen kopen en hier een hypotheek voor nemen alleen recht hebben op hypotheekrenteaftrek wanneer er lineair of annuïtair wordt afgelost. Omdat er bij de beleggingshypotheek pas aan het einde wordt afgelost heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

De beleggingshypotheek met hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk voor huizenbezitters die hun woning voor 1 januari 2013 hebben gekocht en al een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek hebben. Alleen deze mensen hebben de mogelijkheid om aflossingsvrije- of beleggingshypotheek over te sluiten of om te zetten en de hypotheekrenteaftrek te behouden.

Voordelen beleggingshypotheek

Ondanks dat de beleggingshypotheek veel van zijn populariteit heeft verloren wegens de hypotheekrenteaftrek zijn er nog wel verschillende redenen om te kiezen voor deze hypotheekvorm. Hieronder sommen we verschillende argumenten op om te kiezen voor de beleggingshypotheek.

  • Je hebt veel vrijheid m.b.t. het beleggen. Hierdoor kunnen er hoge rendementen worden behaald en kun je met een relatief laag bedrag de hypotheeklening aan het eind van de periode betalen of houd je vermogen over.
  • Er is veel flexibiliteit om tussentijds extra geld bij te storten of juist bedragen tussentijds op te nemen indien er een hoger rendement is.
  • Voor mensen die de beleggingshypotheek voor 1 januari 2013 hebben afgesloten kunnen maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.
  • Er is veel flexibiliteit voor het oversluiten van de hypotheek.

Nadelen beleggingshypotheek

Naast de bovenstaande voordelen zijn er ook verschillende redenen om niet te kiezen voor deze hypotheekvorm. Onderstaand de argumenten die ervoor zorgen dat deze hypotheekvorm een stuk minder populair is dan veel andere huidige hypotheken.

  • Voor starters na 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om te profiteren van hypotheekrenteaftrek.
  • Omdat de hypotheeklening pas aan het einde in zijn geheel wordt afgelost bestaat er de kans dat er niet voldoende vermogen beschikbaar is indien de beleggingsresultaten tegenvallen. Hierdoor kan het zijn dat je aan het eind van de looptijd met een restschuld blijft zitten.
  • Over het opgebouwde vermogen moet 1,2% vermogensrendementsheffing betaald worden indien het vrijgestelde bedrag wordt overschreden.
  • Er zijn weinig geldverstrekkers die deze hypotheek aanbieden.
  • Er is een groot aantal beleggingsmogelijkheden beschikbaar. De verschillende maatschappijen zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Shares