In 2008 is banksparen voor het eerst geïntroduceerd en je zult deze term ongetwijfeld al verschillende keren langs hebben horen komen. Toch is het voor de meeste mensen niet helemaal duidelijk wat banksparen precies is of hoe het werkt. Banksparen is een spaarproduct om via een geblokkeerde rekening bij de bank op een belastingvriendelijke manier te sparen voor het aflossen van de hypotheekschuld of het pensioen.
Inhoud
Hoe werkt het?
Banksparen is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld een pensioentekort hebben. D.m.v. banksparen kunnen zij op een belastingvriendelijke manier makkelijker geld bij elkaar sparen voor het pensioen. Hiervoor maak je namelijk gebruik van een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening bij de bank. Periodiek wordt er geld op de rekening gestort voor een bepaald doeleinde. Omdat deze geblokkeerde rekening wordt gestart voor een bepaald doeleinde mag deze dan ook alleen worden gedeblokkeerd onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van het doel waarom de rekening is gestart. Bijvoorbeeld als bankspaarhypotheek, uitvaart of lijfrente.
Over het vermogen dat op deze rekening wordt opgebouwd wordt geen vermogensrendementheffing betaald. Dit zorgt voor een fiscaal voordeel en maakt het interessant om gebruik te maken van banksparen. Echter mag er gedurende de looptijd ook geen geld van de rekening af worden gehaald en kan er alleen geld op de rekening worden gestort. Ook is het fiscale voordeel niet altijd voor iedereen mogelijk. Zo moet er wel sprake zijn van een pensioentekort en of dient er gespaard te worden om de hypotheekschuld af te kunnen lossen.
Het is echter niet toegestaan om onbeperkt belastingvrij geld op de rekening te storten. Om vast te stellen hoeveel geld je eenmalig of jaarlijks op deze rekening mag storten moet je de reserveringsruimte en de jaarruimte berekenen. Dit kun je doen op de website van de Belastingdienst.
Opbouwfase & uitkeringsfase
De fase van banksparen bestaat uit 2 onderdelen. Dat is de opbouwfase van het vermogen en de uitkeringsfase. Gedurende de opbouwfase wordt er gezorgd dat er voldoende kapitaal beschikbaar komt voor het spaardoel. Dit kan d.m.v. het inleggen van een groot bedrag in één keer of door maandelijks een bedrag te storten. Wanneer er eenmalig een bedrag wordt gestort dan wordt er gesproken van een koopsom. Over het vermogen dat wordt gespaard op de geblokkeerde rekening wordt spaarrente ontvangen.
Bij een bankspaarhypotheek wordt het vermogen aan het einde van de looptijd van de hypotheek uitgekeerd om de hypotheekschuld af te kunnen lossen. Voor een pensioen bepaal je zelf wanneer de uitkering van het vermogen van start gaat. Wanneer het geld vrijkomt dan kun je het gebruiken voor lijfrente bij de verzekeraar.
Het afsluiten van een bankspaarhypotheek
Ben je van plan om te gaan banksparen en wil je hiervoor een geblokkeerde rekening openen bij de bank? Dan is het belangrijk om de verschillende rentepercentages goed met elkaar te vergelijken en de voorwaarden per bank door te nemen. De rentepercentages en de voorwaarden kunnen namelijk veel van elkaar verschillen.
Voordelen banksparen
Onderstaand sommen we de voordelen op die banksparen voor jou kan bieden.
- Fiscaal kun je zeer voordelig sparen voor bepaalde spaardoelen.
- Het vermogen op de rekening hoeft geen vermogensrendementheffing over worden te betaald.
- Wanneer de persoon die aan het banksparen is komt te overlijden dan gaat het overige spaartegoed naar de nabestaanden.
Nadelen banksparen
Banksparen kent ook verschillende argumenten waarom het minder interessant is om hier gebruik van te maken. Hieronder een opsomming van de nadelen van banksparen.
- Maak je gebruik van banksparen om een pensioentekort weg te werken? Dan kan het voorkomen dat je langer leeft dan de uitkeringsperiode. In dat geval profiteer je zelf niet van het geld.
- Omdat de rekening geblokkeerd is kun je tussentijds geen geld van de rekening afhalen.
- Er zitten veel regels verbonden aan banksparen.