draagmuur maken

Draagmuur maken? Alles wat je moet weten

Als je bijvoorbeeld je woonkamer of keuken wilt uitbreiden, moet je plaats maken voor een draagmuur. Voor de draagmuur moet bijna altijd een latei worden geplaatst. Die voorkomt dat de muur gaat verzakken en scheuren. Daarnaast moet je ook goed rekening houden met het verwijderen van de draagmuur voordat je überhaupt kunt beginnen met het maken van de draagmuur. In dit artikel geven wij een handig stappenplan draagmuur maken zodat je precies weet welke stappen je moet volgen! 

Stappenplan voor een draagmuur

Het plaatsen van een latei voor een dragende (binnen)muur vereist slechts enkele stappen. Hieronder volgen de stappen voor het maken van een draagmuur. 

  1. Vraag een omgevingsvergunning aan 

Voor het afbreken en herbouwen van een dragende muur is meestal een omgevingsvergunning nodig. Bij het omgevingsloket van je gemeente kun je hiervoor een aanvraag indienen. Je hebt hiervoor een constructieberekening nodig. 

  1. Maak een stempelplan

Het gebouw wordt gedragen door een dragende muur. Het gewicht moet worden opgevangen als een dragende muur wordt verwijderd. De kans is groot dat de muren alsnog scheuren ontwikkelen als de stempels verkeerd worden geplaatst. Daarom is het hebben van een goede stempelstrategie essentieel. Je kunt een stempelplan voor je laten maken door een bouwkundig ingenieur.

  1. De stempels plaatsen

Na de voorbereiding kan de uitvoering van het project beginnen. Eerst moeten de stempels worden aangebracht. Daardoor wordt het gewicht dat voorheen door de draagmuur werd gedragen nu opgevangen. Hierdoor kunnen de krachten tijdelijk verdwijnen, zodat je kunt overgaan tot de volgende stap, het verwijderen van de muurkluis.

  1. Een muur weghalen en een latei plaatsen

De latei wordt aangebracht als onderdeel van de staalconstructie nadat de muur is afgebroken om het resterende deel van de muur te ondersteunen. Twee kolommen aan weerszijden van de muuropening vormen dit stalen gebouw. 

  1. De nieuwe draagmuur maken

Als alle bovenstaande stappen zijn gedaan, kun je aan de slag met het maken van een nieuwe draagmuur. Let er goed op dat de nieuwe draagmuur het gewicht uiteindelijk op kan vangen en niet zal gaan verzakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares