woning verkopen

Woning verkopen: wat te doen met je hypotheek?

Het verkopen van een woning is een belangrijke beslissing waarbij je rekening moet houden met diverse zaken. Een van de belangrijkste aspecten bij het verkopen van een woning is het afhandelen van je lopende hypotheek. In deze tekst kom je te weten wat de verschillende opties zijn met betrekking tot je hypotheek bij het verkopen van je woning.

Contact opnemen met de hypotheekverstrekker

Het eerste wat je moet doen wanneer je je woning wilt verkopen, is contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Bespreek de opties die beschikbaar zijn voor je hypotheek samen met de hypotheekverstrekker. Je hypotheekverstrekker kan je professioneel advies geven over wat je het beste kunt doen met je hypotheek wanneer jouw woning verkopen in de planning staat.

Aflossen of overdragen

Bij veel hypotheekverstrekkers kun je boetevrij aflossen als je je woning verkoopt. Ga je van een koopwoning naar een huurwoning, dan is het aflossen van de hypotheek zelfs een verplichting. Eerst de hypotheek aflossen kan ook verstandig zijn als de huidige rente gunstiger is dan de huidige rente. Door af te lossen ben je vrij om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Nog een optie die je hebt als je je woning gaat verkopen is het overdragen van je hypotheek aan de koper van je huis, oftewel een hypotheekoverdracht. De koper neemt bij een hypotheekoverdracht de verantwoordelijkheid voor het overnemen van je lopende hypotheek.

Herfinanciering van je hypotheek

Ben je niet in staat om je hypotheek af te lossen of over te dragen bij de verkoop van je woning, dan kun je ook overwegen om je hypotheek te herfinancieren. Hierbij wordt je huidige hypotheek door een nieuwe hypotheek met mogelijk gunstigere voorwaarden vervangen, bijvoorbeeld een lagere rente. Het voordeel: je financiële lasten worden verlicht en je hebt meer flexibiliteit tijdens het verkoopproces.

Eerst verkopen versus eerst kopen

Bij het verkopen van een woning twijfelen mensen vaak of ze eerst een nieuw huis moeten kopen of eerst hun huidige woning moeten verkopen. De keuze hangt af van de situatie. Het is handig om eerst een nieuwe woning te kopen als er tijdsnood is, als de huidige woning snel verkocht wordt of als je zeker weet dat je de kosten kunt dekken. Verkoop je woning echter eerst als je na wilt gaan wat je maximaal kunt besteden aan een nieuwe woning of als je dubbele woonlasten wilt voorkomen.

Raadpleeg een financieel adviseur

Het is verstandig om eerst professioneel advies in te winnen bij een financieel adviseur wanneer je je huis op de woningmarkt wilt gaan plaatsen. Een financieel adviseur kan je namelijk helpen bij het beoordelen van je specifieke situatie, bij het begrijpen van de mogelijke opties en bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares