Hoe werkt een aansteker

Hoe werkt een aansteker?

Als je ooit een aansteker hebt gebruikt, dan weet je waarschijnlijk dat je er een vuurtje mee kunt aansteken op de camping of tijdens het grillen. Maar afgezien van deze toepassingen, kunnen ze ook nuttig zijn in het dagelijks leven. Of het nu een regenachtige dag is en je een kaars moet aansteken of je marshmallows op de stoep wilt roosteren, een aansteker heeft veel toepassingen. Maar hoe zit een aansteker nou eigenlijk in elkaar? Alles over hoe een aansteker in elkaar zit vind je op aanstekers.nl, maar hieronder vind je alvast een korte uitleg!

Hoe een aansteker in elkaar zit

Een aansteker is een voorwerp dat bijna iedereen op de een of andere manier gebruikt. Om de basisconstructie ervan te begrijpen, moet je weten hoe hij werkt en hoe hij in elkaar zit. Een aansteker bestaat meestal uit drie hoofdonderdelen: een behuizing, een vloeistofkamer en een vuursteenwiel.

Het lichaam van de aansteker

Het lichaam van de aansteker is de belangrijkste behuizing voor alle andere onderdelen. Het kan van elk materiaal gemaakt zijn, maar metaal is het meest gebruikelijk. De behuizing heeft openingen waar de vloeistofkamer en het vuursteenwiel goed in passen. Een groef aan de zijkant van het lichaam maakt het mogelijk een knop in te drukken om contact te maken tussen een elektrisch geladen metalen onderdeel en een metalen plaat, waardoor vonken ontstaan en datgene wat je probeert aan te steken, ontbrandt. Het lichaam heeft ook een opening voor de luchtstroom, die wordt gebruikt om het vuur aan te wakkeren wanneer je iets aansteekt.

De vloeistofkamer van de aansteker

In de vloeistofkamer zit het type brandstof dat je aansteker gebruikt. De meeste aanstekers gebruiken butaan, dus dit gedeelte bevat een klein reservoir met samengeperst butaangas dat verdampt kan worden nadat het is vrijgekomen door het ontsteken van een vonk of met behulp van een piëzo-elektrisch apparaat zoals die in elektrische aanstekers worden gebruikt. Andere aanstekers gebruiken vloeibare vloeistoffen zoals alcohol of kerosine, maar die komen minder vaak voor.

Het vuursteenwiel van de aansteker

Zoals de naam al zegt, is het vuursteenwiel van een aansteker datgene wat de vlam aanwakkert. Het is vaak gemaakt van staal en wordt gebruikt om een vonk te creëren die de brandstof in een aansteker doet ontbranden. Vuurstenen wielen bestaan meestal uit drie delen: de vuursteen, die bestaat uit gemalen baksteen of kwarts; het kanaal; en de veer. Het kanaal geleidt de vuursteen om hem op één lijn te houden met de jet fuel, en de veer zorgt ervoor dat je gemakkelijk op het vuursteenwiel kan drukken. Om een aansteker met een vuursteenwiel te laten werken, moet je hem van stroom voorzien door de veerbediende ontstekingsknop in te drukken. Zodra je deze knop echter loslaat, werkt de aansteker niet meer zolang er geen gas in zit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares