Ben je samen met je partner of in je eentje op zoek naar een nieuwe woning? Er zijn veel zaken die hierbij komen kijken. In veel gevallen duurt het even voordat je een leuke woning tegenkomt, maar wanneer je eindelijk een leuke woning hebt gevonden dan is het tijd te beginnen met bieden! Aangezien het in de meeste gevallen gaat om de grootste uitgave in je leven is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet! Wij hebben daarom hieronder enkele tips die je helpen bij het bieden. Zodoende verklein je de kans dat je te veel biedt voor je potentiële woning of juist te weinig en de woning misloopt.
Inhoud
1. De voorbereiding op het bieden
Voordat je begint met bieden is het belangrijk dat je het een en ander duidelijk in kaart hebt. Hieronder hebben we een lijstje met zaken die belangrijk zijn om allereerst te achterhalen voordat je begint met het bieden op een woning.
- Hoeveel wil/kun je maximaal uitgeven aan de woning? Daarbij gaat het niet alleen om het bedrag voor de aanschaf van de woning. Het kan ook zijn dat er een verbouwing nodig is. Daarnaast zijn er nog vele andere kosten die erbij komen kijken. Zo liggen de maandlasten hoger dan alleen het afbetalen van de hypotheek. Bedenk ook dat de hypotheekrente hier nog bij komt en dat er meer kosten bij komen kijken wanneer je een huis overneemt, zoals een taxatierapport en meer.
- Weet je hoeveel je maximaal kunt lenen? Om dit te achterhalen kun je de maximale hypotheek berekenen.
- Achterhaal ook hoeveel een woning daadwerkelijk waard is. De vraagprijs kan namelijk hoger liggen dan de waarde van de woning zelf. Om dit te doen kun je een woningwaarderapport laten opstellen. Bespreek deze met een hypotheekadviseur.
2. Het doen van een openingsbod
Heb je alle voorgaande zaken grondig uitgezocht en heb je een woning waar je zeker op wilt gaan bieden? Dan is het tijd om het openingsbod uit te brengen. Bij het uitbrengen van het openingsbod wordt er geadviseerd om deze te baseren op de woningwaarde en niet op de vraagprijs van de verkoper. Je maximale hypotheek wordt namelijk ook bepaald door de woningwaarde en niet op de vraagprijs van de verkoper.
Er zijn nog enkele factoren die meespelen bij het bepalen van de woningwaarde. Houd bijvoorbeeld rekening met de maximale hypotheek die je kunt krijgen en de concurrentie op de woning. Wanneer er veel potentiële kopers zijn dan kun je minder snel een relatief lager openingsbod doen dan wanneer de woning al een lange tijd beschikbaar is. In sommige gevallen heeft de verkoper de woning al lang te koop staan en heeft hij dubbele kosten. Wanneer je dat weet dan kun je eerder een poging doen met een lager bod.
Op het moment dat je het openingsbod doet en daarna is het belangrijk om zakelijk te blijven. Veel mensen maken de fout dat ze laten zien hoe graag ze een woning willen hebben. Ben je een huis tegengekomen wat je droomhuis is? Laat dit dan zo min mogelijk merken. Zodra de verkopende partij weet dat jij de woning ontzettend graag wilt hebben dan is de kans zeer groot dat ze er een hoger bedrag voor vragen. De verkoopmakelaar is slim en weet welke vragen ze moeten stellen. Laat daarom weten dat je nog meer huizen gaat bezichtigen of aan het bezichtigen bent. Laat zien dat er naast het betreffende huis nog veel meer mogelijkheden voor je zijn. Je kunt ook vragen of ze nog meer van het type woningen te koop hebben staan.
Zorg er daarnaast wel voor dat je vriendelijk blijft, terwijl je je zakelijk opstelt. Het is belangrijk dat je een goede relatie creëert en behoudt met de verkopende partij. Daardoor zullen zij jou de woning ook eerder gunnen. Onbewust kan dit een groot verschil maken.
3. Verder bieden op de woning
Heb je het openingsbod geplaatst en krijg je een tegenbod van de verkopende partij? Hoe graag je de woning ook wilt hebben het is belangrijk om vervolgens geduldig te blijven. Veel mensen willen het liefst direct weer bieden, maar des te sneller je een tegenbod plaatst des te meer de verkopende partij ziet hoe graag jij de woning wilt. Heb geduld en wacht een aantal dagen voordat je weer een bod plaatst. Hierdoor is het voor de verkopende partij lastig in te schatten of jij de woning graag wilt hebben.
Probeer ook niet te veel in de praatjes van de makelaar te trappen. Zo kan de makelaar zeggen dat de verkoper niet lager wil gaan dan een bedrag van 270.000 euro. Dat betekent echter nog niet dat de verkoper een tegenbod ook niet accepteert van 270.000 of minder. Zolang je het niet op papier hebt staan kun je altijd een poging doen. Er zijn nog een aantal tips die je toe kunt passen tijdens het onderhandelen. Hieronder sommen we er nog een paar op:
- Onderhandel ook over roerende zaken. Te denken valt aan de meubelen in de woning, gordijnen en nog meer. Zodoende kun je wellicht maar zo nog meer goederen bij de woning krijgen.
- Probeer ook zoveel mogelijk informatie te verkrijgen door vragen te stellen. Heeft de verkoper op het moment kosten van meerdere woningen? Doe je dan voor alsof het jou niet uitkomt om zo snel mogelijk bij de woning in te trekken, maar voor een gunstigere prijs kun je het eventueel wel overwegen om de woning sneller te kopen.
- Zorg dat je van tevoren duidelijk hebt of je de financiering voor elkaar gaat krijgen. Wanneer jij zekerheid kunt geven aan de verkoper dat jij het bedrag bij elkaar kunt krijgen dan is de verkoper ook sneller geneigd om de woning aan jou te verkopen.
- Vraag ook een second opinion aan. Het kopen van een nieuwe woning is een flinke beslissing en het kan goed zijn dat jij bepaalde zaken zelf over het hoofd ziet. Ten eerste kun je kennissen en familie vragen naar hun mening en om het huis te bekijken. Daarnaast kun je ook een andere makelaar om zijn of haar mening vragen of verenigingen, zoals de NVM.
- Heb je de deal binnen en heb je er ook een goed gevoel bij? Regel dan zo snel mogelijk dat alles zwart op wit komt te staan. Als je een woning kunt krijgen voor een goed bod waar jij je ook nog goed bij voelt dan is er geen reden om nog langer te wachten. Officieel geldt een mondelinge overeenkomst ook als een overeenkomst, maar het is lastig te bewijzen als later anders blijkt. Met zwart op wit kun je altijd aantonen dat er een akkoord is.