De woningwaarde bepalen – Waarom en hoe?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning besteed je veel tijd aan het afzoeken van websites, het contact met makelaars en het bezichtigen van woningen. Uiteindelijk kom je een woning tegen die jou aanspreekt en doe je een openingsbod. Voor de hoogte van het openingsbod is het echter belangrijk dat je de woningwaarde weet. Het is belangrijk om het openingsbod op de woning te baseren op de woningwaarde. Waarom dit belangrijk is? Hieronder lees je er meer informatie over en lees je hoe je de woningwaarde kunt bepalen.

Waarom is het belangrijk om de woningwaarde te kennen?

Wanneer je een woning aan het bezichtigen bent dan krijg je in eerste instantie alleen te maken met de vraagprijs van de woning. Het komt vaak voor dat de vraagprijs van een woning hoger ligt dan de woningwaarde. Dat is het geval wanneer er veel vraag naar de woning is. Wanneer er veel vraag naar de betreffende woning is dan ben je ook sneller geneigd om boven de vraagprijs te gaan zitten. Echter dien je niet te vergeten dat je maximale hypotheek is gebaseerd op de woningwaarde. In totaal mag je 101% van de woningwaarde lenen van de bank voor je hypotheek.

Is de waarde van de woning een stuk lager dan wat jij voor de woning betaalt? Dan moet je het resterende bedrag uit eigen vermogen betalen. Hieronder hebben we een rekensom gemaakt die dit voorbeeld beter duidelijk maakt.

Rekenvoorbeeld van de maximale hypotheek afhankelijk van de woningwaarde

Stel dat je een huis wilt kopen met een vraagprijs van 250.000,- euro. Omdat er veel vraag naar de betreffende woning is en jij deze erg graag wilt hebben ga je nog wat boven dit bedrag zitten. Je biedt € 260.000,- op de woning. Wanneer je de hypotheek gaat aanvragen moet de waarde van de woning eerst worden bepaald. Indien blijkt dat de woningwaarde € 230.000 bedraagt dan mag je maximaal € 232.300,- euro lenen (€ 230.000 * 101% = € 232.300).

Wanneer je een woning koopt voor € 260.000 en een lening kunt krijgen voor € 232.300 dan betekent dat dat je nog € 27.700 zelf in moet brengen. Dit is een flink bedrag wat lang niet iedereen zo even beschikbaar heeft. Ook staan deze kosten los van de overige kosten die er nog bij komen voor het kopen van een woning. Het is dus erg belangrijk dat je weet wat de waarde van een woning is voordat je gaat bieden op een woning. Hieronder lees je hoe je de woningwaarde kunt achterhalen.

Woningwaarde woningwaarde bepalen

Hoe bepaal ik de woningwaarde?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen. Ten eerste kun je altijd een taxatierapport laten maken. Zodoende weet je exact hoeveel de woning waard is en daar kun je vervolgens je openingsbod op baseren. Echter brengt dit voor veel mensen hoge kosten met zich mee en daarom kan een alternatieve manier een betere oplossing zijn. Wanneer je nog een openingsbod uit moet brengen en niet zeker weet of de woning überhaupt wel wat gaat worden dat is het niet altijd verstandig om een taxatierapport te laten maken.

Een andere manier is dan ook om de WOZ-waarde van een woning op te vragen. Jaarlijks maakt de gemeente een ruwe schatting van bepaalde woningen in een bepaalde omgeving. Dat gebeurt door een woning te taxeren en de waarde van vergelijkbare woningen te schatten op basis van de getaxeerde woning. Het is mogelijk om de WOZ-waarde van een woning op te vragen bij een WOZ-waardeloket. Je kunt echter niet onbeperkt de WOZ-waarden opvragen bij een WOZ-waardeloket.

Een laatste methode is tot slot om de woningwaarde te bepalen via Calcasa. Calcasa is een technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in de automatisering van onroerende zaken. Door de gegevens over de woning in te vullen ontvang je een rapport met alle informatie. Hierbij krijg je meer en specifiekere informatie dan bij het opvragen van de WOZ-waarde van een woning.

Doorgaan met bieden op de woning

Nadat je de woningwaarde beter in kaart hebt gebracht dan weet je beter hoe hoog het openingsbod moet zijn. Na het doen van een openingsbod op een woning kun je een tegenbod verwachten en kan het bieden echt gaan beginnen. Wij hebben een pagina met onderhandel tips die je toe kunt passen bij het bieden op een woning. Met deze tips vergroot je jouw kansen om de woning daadwerkelijk te krijgen en er niet te veel of te weinig voor te betalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares