vastgoed

Tips voor woning investeerders in 2023

De woningmarkt heeft de laatste jaren veel bijzondere dingen gezien. Van jaar op jaar flinke stijgingen, naar een jaar in 2022 waar de rentes plotseling flink omhoog zijn gegaan. Daar bovenop komen nog andere zaken, zoals dat er ook veel meer regelgeving is gekomen voor investeerders. Veel gemeenten hebben er namelijk voor gekozen om de overdrachtsbelasting flink te verhogen wanneer iemand niet van plan is er zelf te gaan wonen, na het kopen van een woning. Oftewel iemand die wilt investeren in de woningmarkt zal dus meer belasting betalen voor de overdracht van die woning dan iemand die van plan was om zelf in de woning te gaan wonen. 

Slim investeren wordt steeds belangrijker

Een van de grootste uitdagingen van dit moment is voor velen misschien wel de hogere rentes. De waardes van woning zijn dan wel ietsjes gedaald de laatste maanden, maar wat er in totaal voor een woning wordt betaald met een lening is juist flink gestegen. Dit komt vanwege de verhoogde rentes en daarom zijn de maandlasten juist flink omhoog gegaan. 

Dit maakt het investeren dus ook moeilijker en daarom is het belangrijk om nu nog slimmer om te gaan met het kopen van een woning. Een van die dingen om alles nog slimmer aan te pakken is het gebruiken van vastgoedbeheer software. Hiermee heeft men meer inzicht in alle mogelijkheden en kunnen er dus ook betere beslissingen worden gemaakt. Dit is nu dus belangrijker dan ooit. 

Afhankelijk van marktontwikkelingen

Veel zaken zijn ook sterk afhankelijk van andere ontwikkelingen in de markt. Zo zijn nieuwbouwwoningen al een stuk duurder geworden om te bouwen vanwege veel verschillende redenen. De materialen zelf zijn flink in prijs toegenomen en ook zijn er andere bouwkosten flink omhoog gegaan, zoals de energiekosten en het personeel. Dit zorgt ervoor dat nieuwe woningen dus alleen maar duurder zijn geworden. Hoe je gaat investeren zal dan ook in het nieuwe jaar sterk samenhangen met verschillende ontwikkelingen op de markt die we gaan zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares