Verschil makelaar taxateur

Verschillen tussen een makelaar en taxateur

De meeste mensen kennen wel ongeveer de verschillen tussen een makelaar en een taxateur. Maar in veel gevallen kom je makelaars tegen die ook een taxateur zijn. Betekent dat dat je een makelaar kan zoeken die je tegelijkertijd ook kan helpen bij het doen van een taxatie? Nee, dat is dan weer vaak niet mogelijk. Hoe zit het dan precies? Wij geven je meer informatie op deze pagina.

Theoretische verschillen makelaar en taxateur

Veel makelaars zijn ook tegelijkertijd werkzaam als een taxateur. Echter is het zo dat een makelaar een vrij beroep is, wat inhoud dat iedereen die anderen helpt bij het vinden van een woning zichzelf een makelaar mag noemen. Dat is bij het beroep van een taxateur niet het geval. Voor iemand om zichzelf een taxateur te noemen moet die persoon ook daadwerkelijk de juiste certificaten hebben en geregistreerd staan in het register NRVT.

Ondanks dat iedereen zichzelf een makelaar kan noemen die anderen helpt bij het vinden van een woning, is het toch verstandig om altijd een makelaar te zoeken die is aangesloten bij een van de brancheorganisaties, zoals de NVM, VastgoedPro of bijvoorbeeld VBO. Zo weet je zeker dat je betrouwbaar en goed wordt geholpen tijdens jouw koopproces.

Onafhankelijk en afhankelijk

Het grootste verschil is echter dat een makelaar iemand helpt bij het vinden van een woning en er dus baat bij heeft als die persoon een woning vindt en koopt. De makelaar is in dat opzicht dus partijdig. Maar om een hypotheek te krijgen heb je een taxatie nodig. De bank wil natuurlijk niet dat iemand de taxatie uitvoert die er belang bij heeft dat de persoon de woning ook zo snel mogelijk koopt. En daar heeft hij of zij de hypotheek voor nodig. 

Daarom wordt een taxatie uitgevoerd door een taxateur die onafhankelijk is, zodat er altijd een eerlijke taxatie uitkomt. Iemand die zowel een makelaar als een taxateur is die kan je dus bij een van deze dingen helpen, maar niet bij allebei tegelijk. 

Een taxateur of makelaar voor specialistisch vastgoed

Verder kan het zo zijn dat je op zoek bent naar een makelaar of een taxateur voor een zeer specialistische markt. Dat kan bijvoorbeeld een bepaald gebied zijn of een bepaald soort vastgoed. Het is dan slim om iemand te vinden die daar een ervaren deskundige in is en je hier dus heel gericht mee kan helpen.

Wanneer je bijvoorbeeld vastgoed wilt kopen in de leisure sector, of ander soort bedrijven vastgoed, dan is het slim om hier iemand voor te zoeken die je hier gericht bij kan helpen. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden die je vindt op de site van www.kruidenier.nu waar ze veel dieper zijn gespecialiseerd op dergelijk vastgoed dan de veel andere makelaars. 

Het specialisme in vastgoed gaat natuurlijk nog veel verder dan dat. Alleen al wanneer je weet of je in een landelijk gebied of in een stedelijk gebied wilt wonen maakt al een groot verschil in het feit of je contact opneemt met de ene makelaar of taxateur of toch een andere.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares