Hypotheek regelen bij nieuwbouw

Hoe regel je het beste een hypotheek bij nieuwbouw

Heb je een aantrekkelijke nieuwbouwwoning gevonden in de Zaanstreek? Je moet dan zo snel mogelijk een hypotheek gaan regelen. Als je de financiering niet op tijd rond krijgt, dan gaat een ander met je droomhuis ervandoor. Maak daarom tijdig, het liefst nog voordat je aan de zoektocht begint, een afspraak met een hypotheekadviseur.

Krijg inzicht in je financiële situatie

Wanneer je de ideale nieuwbouwwoning hebt gevonden, dan is er geen grote teleurstelling als blijkt dat je het huis niet kunt financieren. Daarom is het van belang om tijdig meer informatie voor de financiering te verzamelen. Het maximale leenbedrag wordt bepaald aan de hand van je inkomen, gezinssamenstelling, maandelijkse uitgaven, uitstaande leningen en spaarsaldo. Een hypotheekadviseur kan dit bedrag precies voor je berekenen. Na zo’n berekening kan het zijn dat je de verwachtingen moet bijstellen. Het kan ook zijn dat je meer kunt lenen dan je eerste instantie had verwacht.

Neem je financiële plaatje door

Een hypotheekadviseur neemt met jou je financiële plaatje door. Hij kan je laten weten op welke huidige maandlasten je kunt besparen. Door uitstaande leningen eerst in te lossen, kun je meer lenen en de financiering van je huis sneller rond krijgen. Bespreek met de hypotheekadviseur ook je wensen voor de toekomst. Ben je van plan een gezin te stichten in een landelijk Zaandorp? Als je als jonge moeder of vader minder wilt gaan werken, dan lukt dit niet als je hypotheeklasten te hoog zijn.

Financiële voordelen van nieuwbouw

Ga je voor het eerst een nieuwbouwwoning kopen? De financiering van nieuwbouw gaat anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je geen kosten betaalt zoals overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Je betaalt bij een nieuwbouwwoning net als bij een bestaande woning verwervingskosten. Deze kosten zijn bij een nieuwbouw gelukkig wel iets lager. Je betaalt nooit meer dan 5% over de koopsom. 

Financiering van nieuwbouw is complex

Een bestaande woning kun je meteen betrekken. Daarom betaal je het aankoopbedrag direct in één keer. Voor nieuwbouw geldt dat je woning eerst nog gebouwd moet worden. Het is daarom gebruikelijk dat de betaling bij nieuwbouw in fases verloopt. Je betaalt eerst de grond en daarna per onderdeel van je huis dat de aannemer oplevert. Om die betalingen mogelijk te maken, stort de hypotheekverstrekker het gehele aankoopbedrag in een bouwdepot. Over het bedrag dat je al hebt uitgegeven betaal je rente aan de bank. Daarnaast betaal je bouwrente aan de aannemer die kosten heeft voorgeschoten, zoals de aanschaf van de grond en de materialen voor je huis. 

Oplossing voor dubbele lasten

Doordat je alvast kosten maakt voor een nieuwbouwwoning en gewoon de betalingen voor je huidige woning moet betalen, zit je tijdelijk met dubbele lasten. Hier heeft de hypotheekverstrekker een oplossing voor in de vorm van een zogenoemde bouwrente depot. Je kunt de rente dan mee laten financieren. Een hypotheekadviseur kan je hierin informeren of dit een gunstige optie voor je is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares