Goedkoopste autoverzekering

Wat is nu echt de goedkoopste autoverzekering?

De goedkoopste autoverzekering afsluiten, het is iets wat we eigenlijk allemaal wel willen. In de praktijk is dat echter net wat minder eenvoudig dan je zou vermoeden. Er wordt in de praktijk vaak niet bij stilgestaan, maar er zijn ongelofelijk veel verschillende zaken die de kostprijs van je autoverzekering beïnvloeden. Het gaat daarbij ook niet alleen om het soort autoverzekering evenals om de specificaties van het voertuig, maar ook om bijvoorbeeld het profiel waar je zelf als chauffeur over beschikt. Ben jij bijvoorbeeld in het verleden al meermaals betrokken geraakt in een ongeval met verwijtbare schade? Dan kan dat er zomaar voor zorgen dat de goedkoopste autoverzekering voor jou niet meer tot de mogelijkheden behoort. Zorgen voor een zo net mogelijk schadeverleden is dan ook steeds een echte must.

5 tips om de prijs van je autoverzekering stevig te drukken

De goedkoopste autoverzekering die je op de markt kan terugvinden is in de basis natuurlijk de zogenaamde WA-verzekering. Dat spreekt voor zich. De lage verzekeringspremie die aan deze verzekering is verbonden is het gevolg van het feit dat ze enkel en alleen schade verzekerd die jij met jouw voertuig hebt aangebracht ten opzichte van derden. Ondanks het feit dat dit dus met zekerheid de meest goedkope autoverzekering is die op de markt verkrijgbaar is moet het gezegd dat deze lang niet voor iedereen even geschikt is. Op het ogenblik dat je beschikt over een  dure auto of dat je bijvoorbeeld elke dag opnieuw heel veel kilometers aflegt is het namelijk zo dat je wellicht nood zal hebben aan een meer uitgebreide autoverzekering. Wil jij ook in dat geval kunnen rekenen op met zekerheid de goedkoopste autoverzekering? Dan is rekening houden met de hieronder terug te vinden tips zeker de moeite waard. 

1.) Zorg voor een optimale verzekering voor jouw auto en rijgedrag

In eerste instantie is het altijd een goed idee om grondig je huiswerk te maken en op zoek te gaan naar wat nu voor jou precies de best mogelijke autoverzekering is op de markt. De WA-verzekering mag dan de goedkoopste optie zijn, zoals reeds aangegeven zal niet iedereen tevreden zijn met de beperkte hoeveelheid aan dekkingen die deze verzekering aanbiedt. Er zijn gelukkig op de markt ook nog tal van andere verzekeringen terug te vinden, namelijk: 

  1. De beperkt cascoverzekering;
  2. De volledige cascoverzekering of de allrisk; 

Om ervoor te zorgen dat je niet nodeloos te veel moet betalen voor jouw autoverzekering is het altijd belangrijk om na te gaan waar je nu echt precies nood aan hebt. Heb je bijvoorbeeld voldoende aan uitsluitend de dekkingen voor derden of is het voor jou noodzakelijk dat ook de eigen schade aan het voertuig bij bijvoorbeeld een ongeval wordt verzekerd? Op basis van deze wensen of eisen kan er dan uiteindelijk de beste keuze worden gemaakt. 

2.) Denk goed na over het eigen risico van je autoverzekering 

Voor elke autoverzekering geldt dat je erbij geconfronteerd wordt met een eigen risico. Dat eigen risico is in tegenstelling tot wat er zeer vaak wordt gedacht niet vastgesteld. Wel spreekt het voor zich dat er een standaard eigen risico wordt gehanteerd, maar deze kan volgens de wens van de potentiële verzekeringnemer altijd nog worden aangepast. Het verhogen van het eigen risico lijkt in eerste instantie misschien niet meteen een goed idee, maar dat is het wel degelijk. Op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat de periodieke premie die je moet betalen voor jouw autoverzekering aanzienlijk naar omlaag kan worden bijgesteld. 

Het verhogen van het eigen risico van je autoverzekering brengt in de praktijk natuurlijk ook altijd een niet onbelangrijk nadeel met zich mee. Doet er zich namelijk op een zeker ogenblik een schadegeval voor? Dan zal je eerst veel meer zelf moeten betalen vooraleer er daadwerkelijk tussenkomst in dat schadegeval zal worden verleend door de verzekeraar. 

3.) Denk goed na over de aankoop van het type auto

De autoverzekering goedkoop afsluiten behoort in bepaalde situaties ook gewoon niet tot de mogelijkheden. Dit is onder meer het geval wanneer je ervoor hebt gekozen om een auto aan te kopen met een aanzienlijk vermogen of wanneer je auto bijvoorbeeld over een zeer slechte uitstoot beschikt. Dit laatste zorgt ervoor dat de impact van je auto op het milieu te groot wordt met als gevolg dat je daarvoor hogere kosten dient te betalen. Dit geldt overigens niet alleen voor de verzekering, maar ook voor de belastingen die je voor je auto moet betalen. Reeds bij de aankoop van je nieuwe auto even stil blijven staan bij de specificaties ervan en de impact van die specificaties op de kostprijs die je zal moeten betalen is dus geen overbodige luxe, integendeel. Alleen zo kan je altijd met zekerheid toewerken naar het afsluiten van de goedkoopste autoverzekering die op de markt is terug te vinden.

4.) De verzekeraar houdt ook rekening met je schadeverleden

De mate waarin je ervoor kan kiezen om de goedkoopste autoverzekering op de markt af te sluiten is in de praktijk ook altijd afhankelijk van je eigen schadeverleden als bestuurder. Op het ogenblik dat je betrokken raakt in een ongeval met verwijtbare schade kan dat er immers voor zorgen dat de laagste verzekeringspremie niet langer tot de mogelijkheden behoort. Zou jij dus met andere woorden niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst altijd willen kunnen blijven rekenen op het afsluiten van de goedkoopste autoverzekering? Dan is het ten allen tijde belangrijk om ervoor te zorgen dat je schadeverleden zo netjes mogelijk wordt gehouden. Voorzichtig rijden is dan ook (uiteraard) altijd de boodschap!

5.) Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Last but not least, de goedkoopste autoverzekering afsluiten behoort in de praktijk enkel en alleen tot de mogelijkheden wanneer je alle mogelijkheden bij de verschillende verzekeraars even ten opzichte van elkaar gaat vergelijken. Met andere woorden, vergelijken is de boodschap. De premie die voor een autoverzekering wordt gevraagd kan sterke verschillen vertonen afhankelijk van de verzekeraar waar je een beroep op beslist te doen. Wil jij dus met absolute zekerheid kunnen rekenen op de goedkoopste autoverzekering die je op de markt terug kan vinden? Dan is het uitvoeren van een vergelijking altijd een echte must.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares