Hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm past het beste bij mijn situatie?

Een huis kopen of een verbouwing financieren gebeurt natuurlijk met een hypotheek. Vroeger waren er volop verschillende hypotheeksoorten beschikbaar. Nu zijn de smaken een stuk beperkter geworden. De belangrijkste twee hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Graag bespreken we de twee soorten afzonderlijk. Het is belangrijk om de verschillen te kennen om zo een goede keuze te maken. 

De annuitaire hypotheek

Deze hypotheekvorm is een hypotheek waarbij de aflossing en de rente iedere maand over de hele looptijd samen gelijk zijn. Over de jaren zal het deel aflossing toenemen en het deel rente dalen. De som van de aflossing en de rente samen is echter altijd gelijk. Het wordt op een unieke manier berekend. Het is prettig om de maandlasten gelijk te houden over de hele looptijd. In combinatie met een langjarige vaststaande rente is duidelijk wat de lasten zullen zijn. Ten opzichte van de lineaire hypotheek is het voordeel dat de eerste paar jaren de hypotheeklasten niet zo hoog zijn. 

De lineaire hypotheek

Bij deze hypotheekvorm is het deel aflossing iedere maand gelijk. De rentelasten zullen iedere maand afnemen. De eerste jaren zullen de maandlasten daarom hoog zijn en de latere jaren nemen ze steeds verder af. Het is even op een houtje bijten in het begin. Daarna is het echter heel prettig om lagere maandlasten te hebben. Het voordeel van deze hypotheeksoort zijn de dalende maandlasten (bij een gelijkblijvende rente). 

De beste keuze? 

Het is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie welke van de twee hypotheekvormen het beste is. Het beste is het om beide alternatieven naast elkaar te leggen en om een beslissing te maken op basis van de toekomst. Kijk niet alleen naar vandaag! Kijk ook naar de jaren erna. Zeker bij opgroeiende kinderen kan het een reden zijn om voor een lineaire hypotheek te kiezen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares