Waar moet je opletten voor een goede cashflow

Voordat je gaat kijken waar je op moet letten voor een goede cashflow is het wel eerst belangrijk om te weten wat cashflow nou precies is. De term cashflow wordt vaak gebruikt in de economische wereld. Het komt dan ook vanuit de bedrijfseconomie. Met cashflow wordt het verschil in geld wat je ontvangt en het geld van je uitgeeft bedoeld. Hierbij wordt er gekeken naar een bepaalde periode. Een cashflow kan zowel positief zijn als negatief. Er wordt gesproken van een positieve cashflow wanneer de uitgaven van geld worden overtroffen door de ontvangsten van het geld. Er wordt gesproken van een negatieve cashflow wanneer de ontvangsten worden overtroffen door de uitgaven van het geld. Bij de cashflow wordt er niet alleen gekeken naar het contant geld. Bij cashflow gaat het ook om het geld van op de rekeningen staat van de bedrijven. Een positieve cashflow is erg van belang bij een bedrijf. Creditmanagement kan een belangrijke rol spelen bij de financiële continuïteit. Creditmanagement is niet alleen een rol bij de financiële continuïteit, het kan ook een integraal onderdeel zijn binnen een onderneming.

Creditmanagement

Het is handig om te weten wat creditmanagement is en wat het inhoudt. Creditmanagement zorgt ervoor dat de kredietrisico’s worden beperkt en beheert. Ook staat het creditmanagement om het werkkapitaal te optimaliseren. Het is belangrijk dat klantgegevens met verantwoordelijkheid worden om gegaan. Verder is bij het creditmanagement de klanttevredenheid belangrijk. Je kunt de klanttevredenheid behouden of verbeteren. Klanttevredenheid is een belangrijk punt binnen het bedrijf en kan de cash flow op een goede manier beïnvloeden.

Aandachtspunten voor een goede cashflow

Om een goede cashflow te hebben is het belangrijk dat je een liquiditeitsbegroting maakt. Hierin wordt een voorspelling gemaakt van hoe de cashflow eruit zou kunnen zien. Een andere manier om een goede cashflow te krijgen is weten met wie je zaken kunt doen. Je kunt hierbij kijken naar de kredietwaardigheid van een onderneming. Verder zou je dagelijks kunnen factureren. Hierdoor krijg je het geld eerder binnen. Ook kun je je klanten een betalingsherinnering versturen. Op deze manier vergeten de klanten niet dat ze nog een openstaande factuur hebben. Om een goede cashflow te hebben zul je je voorraadbeheer moeten optimaliseren. Je kijkt dus hoeveel voorraad je nodig zal hebben. Een andere manier om een goede cashflow te hebben is om op tijd te betalen. Doe dit niet te vroeg. Je kunt op de laatste dag van de termijn de rekening betalen. Verder is een bankfinanciering of factoring ook belangrijk. Dit komt doordat je dan goed kunt investeren in groeien. Ook kan het belangrijk zijn wanneer je liquiditeit als gevolg van groei wil hebben. Tot slot is het belangrijk om transparant te zijn. Er zijn bijvoorbeeld knelpunten bij een cashflow. Het is belangrijk dat je open en eerlijk bent met de financiers. Je kunt open en eerlijk zijn op het moment wanneer je een knelpunt in een cashflow ontdekt. In sommige gevallen kun je zelf knelpunten verwachten. Ook dit willen financiers zo snel mogelijk weten. Het is te begrijpen dat je bepaalde knelpunten zo snel mogelijk zelf wil oplossen. Wanneer dit mis gaat, dan zijn de financiers hier niet blij mee. Ook is het mogelijk dat de financiers je onderneming niet meer vertrouwen. Dit zou zonde zijn en gevolgen kunnen hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Shares